Hur handlar du, Begagnat eller nytt?

Handen på hjärtat? Vad köper du för utrustning till dig och din häst? Har du en aning om vart sakerna produceras, vem som tillverkar dem, vad det gör för miljön? Vet du hur långt dina produkter har transporteras? Kollar du på begagnad utrustning på sidor som hästnet, tradera eller i grupper på facebook, eller köper du bara nytt? Och vad tänker du om begagnat? Ändrar du din syn på andras utrusting om du får veta att kompisens nya träns du suktat efter så länge faktiskt är köpt begagnat?

För mig har det nästan alltid varit nytt som gäller, och det är det fortfarande i viss utsträckning. Jag kommer aldrig (!) köpa begagnad säkerhetsutrustning. Det kan jag skriva under på. Det spelar ingen roll om säljaren säger att det aldrig varit med om ett fall eller är helt nyinköpt, inte eller om det är använt endast en gång. Jag vill inte riskera min säkerhet just på det. Men i övrigt? Jag är helt klart för begagnad utrustning även om jag kan erkänna att jag är väldigt dålig på det. Däremot har jag ständig koll. Spanar på hästnet, tradera och i mina grupper på facebook. Men jag kan också erkänna att det händer att jag köper exakt samma sak ny i butik! Jag kan inte riktigt svara på varför...

Vi behöver allt mer få upp ögonen för miljön på vår planet? Och är det inte för din egen skull så kanske för kommande generationer och djur? Jag är verkligen ingen miljökämpe men jag kan berätta att det hela tiden är något som finns med mig i allt större utsträckning. Jag tycker utrustning är väldigt kul men jag vet också att begagnad utrustning borde vara lika roligt. Ibland känns det som om miljödiskussionen inte når oss i vår "hästbubbla", någon som håller med? Vet att några stora bolag under höst och vinter har uppmärksammat detta.

Genom att vi som kunder börjar efterfråga ursprungsmärkning, ekologiskt hästfoder och bättre kunskap om miljön i vår branch är detta något jag tror att du o jag faktiskt kan påverka. Jag vill inte riskera vår planet för att jag ska få ett snyggt schabrak. Jag tänker 2016 bli bättre på detta! Jag kan inte lova något men jag skall ha det med mig. Är ni med mig?

Gillar

Kommentarer