Framhoppningen - grunden för din prestation

Det viktigaste för hur din prestation på tävlingsbanan kommer att gå är hur väl förberedd du och din häst är. En förutsättning för detta är hur väl era rutiner fungerar. Det ni inte kan när ni väl befinner er på tävling finns det heller ingen möjlighet att lära sig på tävlingsplatsen, det handlar alltså om att göra det bästa utifrån det förutsättningar ni har. Förutom den så viktiga framridningen ser jag framhoppningen som en nyckel till framgång. Tillsammans med Johanna har vi en tydlig plan för när vi är ute. En plan jag tänkte dela med mig till er av. Bilderna nedan tillhör Hippson.

På många tävlingsplatser kan framhoppningen ses som en smått kaotisk plats. Just med anledning av detta är det viktigt att vara i sin bubbla och hålla sig till sin plan. Inte minst när vi befann oss i Milano. Här hemma finns det ofta någon som styr antalet ryttare på framhoppningen vilket gör att det blir ett någorlunda kontrollerat kaos. Tänk er om denna trånga framhoppning inte hade denna gräns? Dessutom kan det på vissa tävlingsplatser vara tillåtet att endast hoppa fram i ett varv, det är något som jag dock ställer mig negativ till.

​Vi börjar alltid framhoppningen med att travhoppa det lilla hindret på framhoppningen i båda varven. Saknas ett litet hinder blir det ett kryss. Efter detta blir det samma lilla hinder i båda varven i galopp. Efter detta skrittas hästarna något varv under tiden jag förbereder räcket. Först ett lågt språng och sedan ett högre. För de höga klasserna kan dock ett tredje språng behövas för att komma upp i höjd. Efter räcket blir det återigen en skrittpaus. Sedan gör vi samma sak med oxern. Först ett lägre språng och sedan ett högre. Sedan pausar hästarna tills de är ungefär 2-3 ekipage kvar till vi ska lämna framhoppningen. Då värms hästarna åter upp och efter att kollat så de svarar både fram och tillbaka (5 språng fram och 5 språng tillbaka) hoppas räcket från fel håll (alltså från de håll där det står närmast spåret). Kan även kallas omhoppningssväng. Då ser vi att hästarna har koll på sina bogar och svarar kvickt! Sedan är det dags att gå in på banan.

Gillar

Kommentarer