Vad söker jag hos nästa häst?

Någon gång är det dags att hitta en häst att låna eller köpa för tävling, någon gång är det dags att ta ytterligare ett steg mot min dröm. Det är inte denna veckan, eller kanske inte ens detta året men någon gång kommer den dagen. Vad är det då jag söker?

Kön? Enligt mamma har vi haft nog med ston och hade hon fått bestämma hade vi nog haft vallack resten av vårt höstlov, jag är väl mer inne på personkemi men jag förstår hur hon tänker. Samtidigt ger ett sto så himla mycket när man får de på sin sida.

Ras och stam? Jag gillar ju verkligen svenskfödda hästar med klassisk stam så som Electro eller Cardento. Inte nödvändigtvis den moderna typen av häst som är väldigt nätt utan jag gillar något mellanting. Det viktigaste för mig är dock att det är svenskfödda hästar. Jag värnar väldigt mycket om vår fina svenska avel och tycker att vi har väldigt mycket bra hästmaterial och duktiga uppfödare i vårt avlånga land!

Ålder? Det viktigaste är faktiskt inte siffan i passet utan istället hur väl utbildad hästen är för sin ålder. Hellre än 6 åring med stabilt psyke som trots sin ålder kan vara en läromästare än en äldre häst som inte har några resultat eller är väldigt grön för sin ålder. Detta är något jag lärt mig efter alla provridningar vi gjort. Åldern har faktiskt inte så stor betydelse!

Utbildningsnivå? Förutom en bra teknik och ett stort hjärta vill jag ha 3 taktmässiga gångarter som både går att korta och länga. Hästen får gärna vara startad 130-140 men det är viktigare att den har bra, stabila resultat i exempelvis 110-120 än att den har många fel och uteslutningar i de högsta klasserna

Gillar

Kommentarer