Upplägg av ridpass

Jag anser de är viktigt att ha ett upplägg på sina ridpass, en struktur som man varje dag följer vid uppvärmningen. Dels skapar det trygghet för både häst och ryttare samtidigt som man lättare och snabbare upptäcker när saker förändras. Både skador men även positiva ändringar! Det gäller även att detta upplägg är anpassat till ekipaget, inte bara dig som ryttare. Jag anser att alla hästar behöver olika uppvärmning för att kunna prestera!

Elvira: efter att ha skrittat fram på långa tyglar brukar jag börja med att kravlöst flytta undan hjälperna och på så vis ganska tidigt i passet få tag på ytterbog och inner bakben. Dessa två saker är Elvira svagheter samtidigt som de blir ännu svårare om man först rider iväg henne med långa kliv! Först efter detta kan man börja jogga fram. Med åren har jag och mina tränare kommit fram till att det bästa är att galoppera fram. Anledningen är att Elviras stora gångarter i traven och hennes lilla kropp som är byggd lite nedförsbacke gör att hon lätt älgar på och då även inte har en ren takt. Då är de bättre hon får rulla på i en bra men jämn galopp för att få upp värmen i muskulaturen. Därefter skittpaus. Sedan åter galopparbete. Då på en stor volt där halva rids i arbetsgalopp och andra halvan i tävlingstempo. Sedan öka längs långsidan. Först 5 steg framåt, sedan 5 steg tillbaka. Efter en skittpaus upprepar jag samma sak i traven. Därefter går jag över till resterande arbete.

Nadya: gammeltant kräver lång tid att skritta fram. Därefter i ett lungt tempo börja trava fram utan några större krav. Hon skall dock alltid svara framåt! Efter att först travat och blivit varm brukar jag lägga in lite volter och serpentinbågar för att mjuka upp. Därefter samma sak i galoppen. Det är inte förrens nadya är riktigt varm i kroppen och sedan fått hämta andan som jag går över till Elviras upplägg. Och då blir de lite som att gå från hennes steg 1.

Detta är mina upplägg just nu, hur arbetar ni?

Gillar

Kommentarer

idakelam
idakelam,
Bra inlägg!
nouw.com/idakelam