Min åldrande ponny

Tänkte jag kunde berätta lite hur vi tänker kring Nadya med tanke på hennes ålder, hon blir ju trots allt 26 år detta året och är väldigt pigg och fräsch!

Foder Nadya äter inte speciellt mycket mindre än vad Elvira gör och anledningen till detta är precis som hos människor, hon behöver helt enkelt näring då kroppen inte tar upp lika mycket som den gör hos yngre individer. Vi har valt lucern eftersom det stimulerar salivproduktionen, ger längre tid för ätande och därför passar bra när hon haft både kolik och fång. Höet får gärna innehålla lite mindre näring så hon kan få lite mer hö.

Motion Det viktigaste är daglig utevistelse. Sedan beror allt utöver det på hästen! Nadya har alltid älskat att arbeta och tanken var att hon skulle få vara pensionär men hon blir tokig! Hon älskar när det är dags att göras klar för ridpasset och då är det inget jag tar ifrån henne. Så länge hon mår bra får hon fortsätta ridas! Det viktigaste är sänkta krav, lång tid för att värma upp musklerna och mycket glädje!

Hälsa vi har ett nära samarbete med Veterinär Johannes Pihl på Hallands djursjukhus Ljungby/slöinge som ser till att munnen kollas regelbundet och så fort något inte verkar okej får han titta till henne. Hellre en gång för mycket än en gång för lite. Den åldrande munnen har gjort att jag helt övergått till bettlöst för att spara tänderna. Med en bra hovslagare, Marita Lavon, får damen dessutom fina fötter!

Gillar

Kommentarer