Foder vid magsår - Hur tänker jag?

Elvira har alltid varit en häst med nerverna på utsidan. Hon har varierat i hull och varit svår att hitta en bra mellanväg på. Orsaken fick vi reda på för lite mer än ett år sedan då hon besvärats av diarrer en längre tid och rasade i vikt samtidigt som hon blev muskelöm och orkeslös. Efter en längre jakt på orsaken till detta slutade det med gastroskopi (en kamera förs ner via näsan och svalget till hästens mage för att kunna undersöka insidan av denna) på Hallands Djursjukhus och helt plötsligt såg vi svaret på frågan framför våra ögon. Elvira hade magsår. Jag hade tidigare aldrig hört talas om magsår på häst men efter närmare efterforskning visade det sig att nästan alla tävlingshästar har magsår av varierande grad. Orsaken beror dels på onaturliga fodervanor och dels att hästarna är understimulerade eller lätt stressar upp sig.

Efter behandling med läkemedel och en rekomendation om foderbyte slutade det med att vi började fodra hästarna med lucern. Först Equisanas som hästarna inte riktigt uppskattade och sedan Brogaardens som verkligen blev det som passade mina hästar. De tog längre tid för båda att äta upp samtidigt som hullet snabbt återställdes och musklerna kom tillbaka. Även på Nadya märktes det skillnad, sedan foderbytet har hon inte haft kolik och även hon mår mycket bättre.

Problemet för mig nu har varit att lucern har för lite energi i sig för Elvira. Problemet är att hon är en dam med nerverna utanpå och därför behöver fodras med stor tanke bakom. Dessutom vill jag fortsätta förebygga en ny uppkomst av just magsår. Men så visade det sig att jag verkligen hade hittat rätt märke, Brogaarden har stor kunskap inom just detta område. Så därför kommer ni framöver få följa med på en väldigt spännande resa. Ett försök att finna rätt foder för dels Elvira men även för Nadya. Samtidigt som jag får mer kunskap och låter er ta del av detta kommer ni följa när vi både hittar rätt och provar mindre bra lösningar gällande utfodring. Allt med Brogaardens kompetens bakom mig! Jag längtar verkligen till att se vad detta skall resultera i.

Så redan innan detta äventyr startar kan jag rekomendera er att gå och läsa mer om produktera, bilda er en egen uppfattning, men framför allt för att ni ska få kunskap om detta viktiga område. Jag har ingen aning om vilka resultat jag har att förvänta mig, men jag har lovat att följa alla de instruktioner och råd jag får! Följ med på en fantastisk spännande resa, där jag kanske äntligen hittar fodret som passar min magsårshäst!

  • Foder

Gillar

Kommentarer