Elviras nya foderstat

Äntligen är den nya foderstaten beräknad och klar till Elvira. Vi inväntar dock Nadyas innan vi byter så smått. Men jag tänkte ni skulle få veta vad och varför vi kommer fodra som vi kommer! Foderstaten är uträknad av Brogaarden som fått information om hästarna samt analys av vårt grovfoder. Innan jag byter kommer bilder på hästarna komma ut så att både ni och jag kan se förändringarna. Bytet av foder kommer ske över en längre tid för att inte påverka Elviras känsliga mage.

Optimal nr 6 - icelandic power är ett muslifoder som trots sitt namn används till många framgångsrika tävlingshästar. Fodret innehåller inte så mycket energi eller stärkelse, däremot är halten av vitaminer och mineraler hög vilket hjälper hästen att prestera på topp. Med ett havrefritt foder kan man undvika stress och nerviga hästar för de som har svårt att bli fodrade med detta. Istället innehåller fodret mycket fiber och olja.

Brogaardens lucern mix har vi utfodrat Elvira med en längre tid och jag är glad att det finns med i den nya foderstaten. Lucern ökar tuggtiden och stimulerar salivproduktionen vilket neutraliserar magsyran och därav förebygger magsår! Fodret innehåller en hög andel energi och protein, samtidigt som andelen stärkelse är låg. Passar till de flesta hästar, med undantag från hästar med nedsatt njur- och leverfunktion på grund av det höga innehållet av protein och kalcium.

Speedi-beet är ett foder som blöts upp innan utfodring, dock krävs bara 5-15 minuter för det att svälla. Fodret är lämpligt för att dölja mediciner, hålla vätskebalansen uppe hos tävlingshästar samt hästar med tendens till lös mage m.m. Fodret innehåller en hög andel fibrer men inga vitaminer eller mineraler, alltså behöver detta tillgodoses i övriga delen av foderstaten.

När foderbytet är avklarat, vilket långsamt skall ske, kommer Elviras foderstat se ut såhär (dock får anpassning ske allt eftersom då vi ser om hon går upp/ner i vikt eller får för mycket/för lite energi;

Hö 11-12 kg/dag
Lucern mix. 0,5-1,5 kg/dag
Optimal nr 6 1,5 kg/dag
Speedi-beet 0,2-0,4 kg/dag oupplöst

Grovfodret fördelas på 4 fodringar per dag och kraftfodret på 3.

Gillar

Kommentarer