Att transportera häst

Undra hur många hästar som dagligen transporteras i transport eller lastbil på våra vägar? Lyckligtvis är det väldigt sällan olyckor sker under transport, det känns som den största andelen sker vid i och urlastning. Men vad skall man då tänka på för att undvika detta? Är din häst van att åka transport? Gör den det regelbundet och problemfritt? Annars rekomendera jag att lastträna! Jag brukar göra det regelbundet då jag inte transporterar mina hästar så ofta nu när jag varit borta från tävling. Det är tråkigt om problem som uppstår när faktiskt har tidspress kunde undvikts genom träning.

Jag har ALLTID lädergrimma på hästar i transporten. Detta då nylongrimmor helt enkelt är för "bra" tillverkade och inte går sönder, istället resulterar detta på skador på hästen. Då är det billigare att köpa en ny grimma.

Dessutom är jag noga med att ALLTID skydda benen på mina hästar. Om det går föredrar jag höga transportskydd runt om. Beroende på passform och häst kompletterar jag ibland med boots. Vissa hästar måste ha låga transportskydd då det annars sparkar och slår sig, något som också är en olycksrisk. Annars kan lindor med en tjock och bra pad under vara att föredra! Många väljer detta alternativ vid långa transporter.

Jag har ALLTID täcke på i transporten oavsett väder. Dock kan det under de varmaste sommardagarna handla om ett nät/flugtäcke. Anledning är enkel, om transporten av någon orsak förolyckas så att hästen åker ur den vid en trafikolycka, är det bättre att den glider på täcket och inte får stora sårskador på sig själv. Återigen, det är billigare att köpa ny utrustning än en veterinärräkning eller en ny häst!

Bilden är från EM i Milano när de Svenska och Danska hästarna anländer efter en lång resa genom Europa

Gillar

Kommentarer

tojodressage
tojodressage,
Håller med dig till hundra procent viktigt att lastträna hela tiden, räcker med att man måste till veterinär och måste ha en häst som är lastbar! 😊 viktigt med säkerhet också, tror många struntar i det lite tyvärr :/
nouw.com/tojodressage