Att tänka säkerhet

Det kan tyckas uttjatat, tråkigt eller onödigt. För visst har vi hört det förut? Att hästar är stora djur och vi måste tänka säkerhet! Men faktum är att jag tror att många av olyckorna i vår sport skulle kunna undvikas genom sunt förnuft. Självklart är det djur vi sysslar med och allt går inte att undvika! Men hur många gånger har inte ni som jag utan att tänka på det virat grimskaft runt handen, svarat i mobiltelefon på hästryggen eller något så enkelt som att hoppa utan någon på marken.

Jag försöker tänka säkerhet i min dagliga hantering av häst. För mig är det viktigare att hästarna går att hantera av alla än att alla kan rida dem. För trots allt, ridningen sköts till största del av mig mesans hanteringen görs av folk i min omgivning. Jag hade en lärare på gymnasiet som sa "blir era hästar lyckligare för att de står lösa i stallgången?". Nej jag tror faktiskt inte mina hästar blir det...

Jag ser ofta bloggar med hästar som stegrar på kommando och andra trick. Saker som absolut kan vara häftiga och bygga på bra träning och respekt. Men vad händer när hästen säljs och fel signaler leder till olyckor? Elvira är ett bra exempel på hur vi tänker kring säkerhet. I många år kämpade vi både själva och med duktiga personer i vår omgivning för att hon skulle fungera bra att rida ut på. Men oavsett vem som satt på eller vilket sällskap hon hade uppstod situationer som var direkt farliga. Med det i bakhuvudet beslutade vi att variera hennes vardag istället med promenader, en runda nära stallet som fungerar och turer på travbanan.

Hur tänker ni kring säkerhet? Har ni varit med om något som fått er att tänka om?

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229