Att prestera på topp

Visst låter det bra? Att bara gå in och prestera på topp? Många gånger är de ju precis tvärt om? O hur kommer det sig? Det är åter dags för mig att diskutera det här med idrottspsykologi. I många sporter har man bara sig själv och kanske sina lagkompisar som kan gå emellan den där perfekta prestationen. Lagkamraterna talar ju dock ofta samma språk. Men våra lagkamrater kan plötsligt få för sig saker, de kan ha en dålig dag eller så kanske vi helt enkelt inte talar samma språk? enkla saker som i vanliga fall fungerar problemfritt kan bli till svårigheter på grund av nervositet, osäkerhet eller tvivel på oss själva, något jag kallar för "brus". Det gäller alltså att arbeta med sin nervositet, sin osäkerhet och sina tvivel innan man blandar in hästarna i prestationen. Tro mig, vår sport är tillräckligt svår utan brus!

Jag ska dela med mig av två enkla knep som jag brukar tjata på ryttarna jag hjälper om. Det behöver inte vara så svårt, och jag hoppas att ni som läser detta tar med det till årets säsong, kanske kan jag och dessa ord hjälpa er till ännu större prestationer. Och lova mig då en sak, kom fram till mig och berätta det, så kan jag lära er lite fler tips!

Mitt första knep är något jag har lärt mig från boken Bäst till häst som jag rekommenderar till alla, dock har jag gjort om det till något som passar mig! Om jag befinner mig på en tävlingsplats är detta en rutin jag upprepar två gånger, dels vid transporterna innan jag rider in på framridningen, dels precis innan jag går in på banan. Vid dessa två tillfällen tar jag all den där osäkerheten, nervositeten och tvivel, alltså allt brus och, samtidigt som jag blundar, tänker att jag skriver det på en svart tavla, en griffeltavla. Och jag fokuserar såpass mycket att jag kan se allt brus framför mig vilket skapar en beslutsamhet att lyckas. När denna beslutsamheten sedan har skapats då tänker jag att jag suddar ut allt brus, vilket faktiskt brukar göra mig väldigt självsäker! Detta är dock något man behöver öva på många gånger innan de fungerar, kanske en sak att träna på efter du tränsat eller när du skrittar fram innan säsongen drar igång på allvar? Det fungerar inte heller på alla.

Nästa knep tror jag att jag snart tjatat hål o huvudet på Johanna med ;) Det handlar om vårt kodord bubblan, eller in i bubblan. Detta är inte lätt att använda själv i början då man måste vara väldigt uppmärksam på sina egna tankar, men kanske har du någon som hjälper dig på tävling som känner dig och din ridning väl och ser när ditt fokus ändras. Jag har efter mycket tränande lärt mig att själv reagera när tankarna far iväg men då jag varit ifrån tävling ett bra tag är de främst när jag hjälper andra jag använt det. Jag och Johanna (på bilden nedan med sin fina hopponny Corvette) spenderar många timmar ihop både på träning och tävling! Det är därför inte så svårt för mig att se de tillfällen då koncentrationen byter fokus? Ofta handlar det om framridningen, minns första gången hon red fram med stora delar av landslaget, då var detta ett bra tips! Också gånger då saker man inte kan styra över, starttiden kanske inte stämmer eller så är de fullt oväder! Det hela handlar om något så enkelt att med hjälp av ett kodord helt byta fokus! Att när jag säger till mig själv eller de jag hjälper "in i bubblan" menar jag att de måste fokusera helt på sig själva! Alltså ta bort allt brus! Är även bra att använda sig av innan man går in på banan!

Två lika sätt att lära sig fokusera på rätt saker! Förstår ni inte får ni bara höra av er!

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229